Binanın enerji ihtiyaçlarının hesaplanması için BEP-TR adında bir yazılım geliştirilmiştir.
Bu konuda eğitim almış EKB Uzmanları kendilerine verilen kullanıcı adı ve şifre ile yazılıma bağlanarak çalışma yaptıkları binanın bölgesel mimari mekanik ve elektrik bilgilerini detaylı olarak programa işleyerek kaydederler.
Program girilen tüm verileri değerlendirerek üzerinde çalışılan binanın yıllık enerji ihtiyaçlarını hesaplar ve bu değerleri referans değerler ile karşılaştırarak binanın enerji sınıfını belirler.
Her şeyden önce bu bir Kanuni Zorunluluktur!!! (5 aralık 2008 tarihli 27075 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği yeni ve mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almasını yasal olarak zorunlu kılmaktadır.)
Enerji verimliliği yatırımlarının doğru yere yapılmasını sağlar!!!
(Yıllık olarak ısıtma soğutma ve diğer tüketim değerleri belirlendiği için verimli enerji kullanımında doğru yatırımlar yapılabilir.)
Alım Satım ve Kiralama gibi işlemlerde tercih sebebi olacaktır. Yüksek enerji sınıfına sahip binaların değeri artacaktır.
Önümüzdeki dönemde devlet tarafından binanın enerji sınıfı seviyesine göre özendirici vergi indirimleri uygulaması yapılacaktır. Bununla ilgili çalışmaları devam etmektedir.
Etiketler : enerji kimlik belgesi, EKB